Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Co uvařit, co vysadit?

Na jarní výsadbu a výsevy je opravdu ke konci února ještě čas, i když letošní počasí poněkud klame. Ale než k tomu dojde, nechtělo by se to trochu posílit? A popřemýšlet, co si dát dobrého, co uvařit, a čím si předjarní a jarní talíř ozvláštnit? Třeba něčím čerstvým, doma vypěstovaným, například stříhanými drobnými lístky řeřichy, správně tedy řeřichy seté (neplést s lichořeřišnicí, což je letnička, a navíc celá jedlá, ale o té později). Řeřicha se pěstuje snadno, třeba na okenním parapetu. Stačí rozložit semínka na vlhkou vatu či jiný savý substrát na mělký tácek.  A co teprve cibulová nať. Není nic jednoduššího než do květináčku s trochou zeminy zapíchat tak 10 cibulek-sazeček, a za nedlouho lze stříhat. A petrželka? Z kořene petržele, než se hodí do polévky, odříznout vršek, tak 2 cm, a položit řeznou plochou do misky s trochou vody. A za pár dnů… Zde ale pozor, zda jde opravdu o petržel, často je totiž v obchodech k mání pastinák. Je to mohutnější a tlustší kořen než ten petrželový, a také méně voňavý.

No a třeba, než to všechno poporoste, je čas si promyslet, kam co na zahradě vysadit, či vysít. Je dobré si však uvědomit, že ta prázdná místa v záhonech jsou často prázdná jen zdánlivě. Nejsou pod zemí nějaké cibulky, hlízy květin či oddenky, například libečku?

Možná není marné si nakreslit plánek, kam co vysít či vysadit. Počítat s tím, kdy co kvete a také s barevnými kombinacemi. I když, může to mít své ale. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že vždy bude prosperovat a kvést něco trochu jiného, než s čím jsme počítali.

Autor: Josef Duben

Skrýt