Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Josta

Josta (Ribes nidigrolaria) je beztrnný kříženec černého rybízu a angreštu, tedy kříženec mezidruhový, který byl vyšlechtěn v roce 1977 v bývalé NDR, a to tak, že květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu.  Název josta je složenina z počátečních slabik německých slov,  „Jo“ Johannisbeere, tedy rybíz, a „Sta“, Stachelbeere, angrešt.

Pěstování josty není nijak náročné, požadavky má stejné jako rybíz, navíc je odolnější vůči nepříznivým klimatickým podmínkám.

Plody mají zajímavou, sladkokyselou chuť a vysoký obsah vitaminu C. Sklízí se až v plné zralosti, když jsou plody na omak měkké. Dají se jíst samotné, přidávat do ovocných salátů nebo z nich udělat třeba marmeládu. Pokud se plody zdají kyselé, je možné je smíchat se sladším  ovocem nebo přisladit třeba agávovým sirupem. U malých dětí mohou plody josty vyvolat alergickou reakci, ale při tepelném zpracování toto riziko nehrozí.

Skrýt