Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Nebát se a řezat!

Není to citát TGM, je to doporučení zkušené zahradnice Zuzany, která říká, že je leckdy lépe říznout více, než méně. A mám to opravdu vyzkoušené. Přílišná útlocitnost se například u ovocných keřů projeví menší úrodou a drobnějšími plody. A právě nyní je na takovýto řez čas, po odplození. Vystříhat staré očesané větve a nechat jen tak 5-6  mladších. To platí na rybízy a angrešty. Zato u malin a ostružin musí všechno staré pryč, a pěkně u země, chce to  nechat  jen mladé, tj. letošní výhony, na těch budou plody příští rok!
A jak je to s okrasnými keři či stromky? Stačí mít na paměti jednoduchou zásadu: ty, co kvetou brzy zjara, řezat v létě, to znamená právě teď! A ty, co kvetou nyní, v létě, tak ty stříhat a prořezávat na jaře. A opravdu se nebát.
Na keři nejsou krásné pouze květy, ale i jeho celkový habitus, a ten je třeba utvářet. Mohu uvést příklad. Máme venkovní ibišek, krásně každoročně kvetl, tak jsme jej moc netvarovali, stále kvetl, až najednou nám přišlo, že nekvete ani tak ibišek, jako spíš koště. Z centrálního dvojkmínkuse na všechny strany nakláněly tenké větve, které se rozklesávaly. Nic moc atraktivního. Až jsem si vzpomněl na poučku řezat, řezat, a na tu, že kvete-li v létě, řezat na jaře. A dosti razantní řez přinesl ovoce, tedy záplavu květů na hezky semknutém asi 150 cm vysokém stromku. Viz foto. Další roky pak už jen stačí udržovat.
A pokud jde o ibišek, ten leckde snese řez doslova na pařez. Viděl jsem před časem ve Španělsku pařízek ibišku, a na něm… krásný červený květ. Ale takhle u země bych to u nás raději nezkoušel.

Autor: Josef Duben

Skrýt