čaj, odvar, macerát, výluh
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Oblíbené čaje a „čaje nečaje“

 

Někdo má radši čaj černý, jiný zelený, ale je čím dál více lidí, kteří dávají přednost čaji ovocnému či bylinkovému. Ale jsou to vůbec čaje? Kdepak, čaj, to je opravdu jen výluh z lístků čajovníku.
Při použití bylinek či ovoce, ať už čerstvého, sušeného či pečeného, se jedná o výluh či odvar.

Výluh za studena, kterému se říká také macerát, se používá u surovin obsahujících sliz a škrob, například u lněného semínka. Za studena, to znamená zalít vlažnou vodou a macerovat 3 až 10 hodin.

Výluh za tepla neboli nálev, se u bylinek či ovoce používá nejčastěji. Sušená nať, listy či květy se zalijí vroucí vodou a nálev se nechá 10-15 minut odstát pod pokličkou. Hodí se pro mátu, šalvěj, bezový květ, meduňku, heřmánek, lipový květ apod. Ale i pro sušené šípky či jiné sušené či pečené ovoce.

Odvar, jak už sám název napovídá, si žádá zhruba desetiminutové vaření.
Používá se u kůry, kořenů, ale i hlíz, jako je například zázvor.

TIP: A máte už recept na zázvorový… ehm odvar? Pár plátků zázvoru povařit s pěti hřebíčky, asi deset minut. Nechat dalších deset minut odstát, slít, přidat lžičku medu a citronovou šťávu. A pak už jen popíjet. Umí rozehnat začínající nachlazení.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt